(72)
Mobiliteitsbudget, wat is het en hoe werkt het?
Wat is een mobiliteitsbudget en hoe werkt het? Dat zijn de vragen die wij in deze blog gaan beantwoorden. Het is niet voor iedereen weggelegd maar een auto van de zaak is een mooie toevoeging aan een functie. De werkgever stelt een auto beschikbaar en de werknemer hoeft hier weinig tot niets aan bij te dragen. Deze constructie bestaat al tientallen jaren.
Sinds een korte tijd is daar een mogelijkheid aan toegevoegd die inmiddels sterk groeiende is. Dat is het mobiliteitsbudget. De werkgever bepaald een budget en stelt die de werknemer beschikbaar. Dit budget is voor het woon-werkverkeer en zal daaraan besteed moeten worden. De verantwoordelijkheid ligt nu volledig bij de werknemer. Deze zal zelf opzoek moeten gaan naar een leaseauto of ander passend vervoer die binnen deze kosten passen.
In sommige gevallen zijn er regelingen dat, wanneer er geld overblijft van het budget, zij deze mogen bijschrijven op hun eigen rekening. Maar wanneer de kosten hoger zijn dan het budget zal de werknemer er zelf voor opdraaien. Een groot verschil met de ‘oude’ regeling is dat deze methode een bepaald gedrag kan stimuleren. Door goede regelingen en duidelijke afspraken kan gewenst gedrag gestimuleerd worden.
Het aantal vergoede kilometers en eventuele vergoedingen voor spits mijden en carpoolen kunnen stimulerend werken. Een ander belangrijk punt is dat de werkgever geen contractuele verplichtingen heeft. De werkgever is zelf verantwoordelijk voor zijn/haar eventueel afgesloten contract. Daarnaast is een bijkomend voordeel voor de werknemer dat hij/zij geen bijtelling hoeft te betalen.
Is mobiliteitsbudget voor iedereen geschikt?
In principe wel. Uit onderzoek is gebleken dat werkgevers kosten besparen omdat de berijder zich veel meer bewust is van de prijzen/kosten. Wanneer zij zelf opdraaien voor de gemaakte kosten zullen zij beter opletten. Zo zouden ze minder snel langs de snelweg gaan tanken en zullen ze minder snel onnodig de auto pakken.
Wat zijn de voordelen van een mobiliteitsbudget?
Inmiddels zijn er een aantal onderzoeken geweest waarin het gedrag van een ‘standaard’ leaseauto of een mobiliteitsbudget vergeleken wordt. Het blijkt dat de stimulering van correct reisgedrag kan lijden tot een financieel voordeel van de werknemer en de werkgever. Daarnaast zijn er nog meer voordelen:
De kosten zijn makkelijker te begroten. Vooraf weet je groot en deels als werkgever wat het gaat kosten doordat de verantwoordelijkheid van extra kosten bij de werknemer ligt.
Werkgever heeft geen contractuele verplichtingen.
Werknemer hoeft op deze manier geen bijtelling te betalen.
Het loont om beter te plannen wanneer de werknemer gebruik maakt van een mobiliteitsbudget. Door de spits te mijden en vaker ‘skype-calls’ te doen in plaats van fysiek aanwezig te zijn bij een vergadering kan er een beloning in werk treden. Deze beloning werkt uiteindelijk productiviteit verhogend bij de werknemer en uiteindelijk ook besparend voor de werkgever.
Minder reizen wordt gestimuleerd omdat de werknemer zelf opdraait voor de kosten. Uiteindelijk komt dit ten gunste van de natuur doordat er minder CO2 wordt uitgestoten.
Werknemers hebben een grote mate van flexibiliteit. De werknemer bepaald volledig zelf zijn meest gunstige manier van reizen.
Is een mobiliteitsbudget de toekomst?
Gezien de groei van de populariteit zal mobiliteitsbudget een groter onderdeel worden in de zakelijke sferen. Vooral gezien het feit dat deze regeling extra handvatten biedt en een stimulus is voor werknemers om goedkoper en slimmer te reizen.
Kan je met een mobiliteitsbudget bij VWP terecht?
Ja! Met een mobiliteitsbudget kan je gewoon bij VWP terecht. Wij vinden en zien dit gewoon als zakelijke lease en voor zakelijke shortlease kun je altijd bij VWP terecht. Heb je nog vragen of wil je een offerte aanvragen? Wij staan altijd voor je klaar!