(72)
Bouw ik schadevrije jaren op tijdens mijn shortleasecontract?
Autoverzekeraars geven klanten korting op de autoverzekering als ze meer dan een jaar schadevrij hebben gereden. Maar gelden deze schadevrije jaren ook als je langer dan een jaar schadevrij in een leaseauto hebt gereden en vervolgens zelf een autoverzekering afsluit? Wij leggen het je uit.
Bonus-malus-ladder schadevrije jaren
Als je zelf een autoverzekering hebt afgesloten, bouw je schadevrije jaren op. Voor elk jaar dat je geen schade rijdt, krijg je één schadevrij jaar. Elke verzekeraar heeft een eigen bonus-malus-ladder, waarin is vastgelegd hoeveel korting je krijgt op de premie als je op een bepaalde trede van de ladder staat. Bij alle verzekeraars geldt wel: elk jaar dat je geen schade claimt, ga je een trede omhoog op de bonus-malus-ladder en krijg je dus meer korting. Als je wel schade claimt, val je 5 treden terug. Heb je 15 of meer schadevrije jaren en claim je schade? Dan val je automatisch terug naar trede 10. Autoverzekeraars mogen dus alleen de hoeveelheid korting die je krijgt per trede zelf bepalen.
Schadevrije jaren bij shortlease
Lease je een auto? Dan is het niet vanzelfsprekend dat je schadevrije jaren opbouwt. Hiervoor moet de autoverzekering namelijk op jouw naam staan. Vaak is de autoverzekering inbegrepen in het leasecontract. Dit is ook het geval bij shortlease. De autoverzekering staat dan niet op jouw naam, maar op naam van de leasemaatschappij. Je bouwt dan officieel ook geen schadevrije jaren op. Wel is het mogelijk om na afloop van je contract een leaseverklaring aan te vragen bij de leasemaatschappij. In deze verklaring staat hoeveel schades je hebt geclaimd in de leaseperiode.
Leaseverklaring aanvragen
Bijna alle autoverzekeraars accepteren een leaseverklaring. Ook wanneer u uit het buitenland komt dan heeft u de mogelijkheid om een vertaalde leaseverklaring op te vragen. Het is van essentieel belang dat de leaseverklaring uitstekend vertaald is zodat er tussen beide partijen geen onduidelijkheid ontstaat. Het is verstandig om deze werkzaamheden uit te laten voeren door een vertaalbureau. Op basis van de leaseverklaring bepaalt de autoverzekeraar op hoeveel schadevrije jaren je recht hebt.
Alle schades die je tijdens het gebruik van de leaseauto claimt, komen in de leaseverklaring te staan. Bij een leaseauto is het gebruikelijk om alle schades te claimen, maar als je van plan bent om in de toekomst zelf een verzekering af te sluiten is het soms dus verstandig kleine schades zelf te betalen. Het bedrag dat je hier uiteindelijk mee bespaart – door de korting die je krijgt op de premie voor de autoverzekering – is in sommige gevallen namelijk hoger dan het bedrag dat je zou moeten betalen om kleine schades zelf te betalen.
Geldigheid leaseverklaring
Let wel op: een leaseverklaring is maar voor een bepaalde periode geldig. De meeste verzekeraars keuren de verklaring na één tot drie jaar nog goed – dit verschilt per autoverzekeraar. Is die periode verstreken, dan vervallen je schadevrije jaren en kun je helaas geen korting meer krijgen op de autoverzekering.